Električne komponente na plovilih pozimi

Električne komponente na plovilih pozimi

Smernice za pravilno pripravo električnih komponent vašega plovila na zimovanje

 

Za mnoge je plovilo več kot le prevozno sredstvo, je simbol svobode, strast, naložba in beg pred vsakodnevno rutino. Ko pa se poletni dnevi skrajšajo in večeri ohladijo, se zastavi pomembno vprašanje: kako pravilno poskrbeti za svoje plovilo, ko ga ne uporabljamo?

Večina lastnikov dobro razume pomembnost temeljitega čiščenja in zaščite trupa, mnogi pa spregledajo pomembno komponento plovila, električni sistem. Električni elementi so ključnega pomena za pravilno delovanje vašega čolna ali jahte, zato si zaslužijo enako mero pozornosti, kot vsak drug element vašega plovila. Spodaj bomo obravnavali smernice in priporočila, ki zagotavljajo varno in učinkovito delovanje baterije in kombiniranega razsmernika/usmernika, ter kako pravilno pripraviti obe komponenti za naslednjo sezono.

Pri prezimovanju baterij je izrednega pomena razumevanje specifikacij in zahtev posamezne vrste baterije. Vsaka baterija ima namreč svoj edinstven nabor značilnosti, ki vplivajo na njen način delovanja in vzdrževanja.

Litijeve železofosfatne baterije (znane tudi kot LiFePO 4), so v sodobnih plovilih pogosto izbrane zaradi svoje visoke energetske učinkovitosti, dolge življenjske dobe in zanesljivosti. Po drugi strani pa AGM (Absorbent Glass Mat) baterije predstavljajo idealno kombinacijo med zmogljivostjo in vzdržljivostjo, zaradi česar so med lastniki plovil še vedno zelo priljubljene. Kljub temu je za ohranjanje življenjske dobe baterije potrebna posebna skrb.

  • Stanje napolnjenosti: Pri LiFePO 4 baterijah je izjemno pomembno, da jih med neaktivnimi meseci shranjujemo pri optimalni ravni napolnjenosti. Najbolje je, da se ohrani nivo napolnjenosti med 50% in 80%. Ekstremna stanja, kot so popolnoma prazne ali popolnoma napolnjene baterije, lahko vodijo do degradacije celic in zmanjšane učinkovitosti. AGM baterije pa je potrebno pred daljšim obdobjem mirovanja napolniti do 100%. Znano je, da so te baterije nagnjene k samopraznjenju, čeprav v manjši meri kot druge vrste baterij. Posledično je pomembno, da raven napolnjenosti AGM baterije ohranjamo med 50% in 100%, ter da nivo napolnjenosti preverimo vsakih nekaj tednov.
  • Termalna stabilnost: Celice LiFePO 4 baterij so občutljive na ekstremne temperaturne razmere. Za njih je idealno suho in stabilno okolje, kjer temperatura med mirovanjem ne sme pasti pod -20°C. V nasprotju pa so AGM baterije nekoliko manj občutljive na nizke temperature, tako, da je priporočljivo, da njihova temperature nikoli ne pade pod -30°C. Posledično je njihovo delovanje v hladnih razmerah nekoliko boljše, kot pri LiFePO 4 baterijah. Kljub temu pa lahko ekstremne temperature, še posebej zmrzali, vodijo do notranjih poškodb ali nastanka razpok v ohišju baterije. Pri tem je potrebno omeniti, da mora biti temperatura okolja v primeru polnjenja obeh vrst baterij višja od 0°C.
  • Varnost: Da bi preprečili nenadzorovano praznjenje in posledično škodo, je priporočljivo odklopiti baterijo iz vseh naprav ali obremenitev, ki bi lahko porabljale njeno energijo med mirovanjem. Prav tako je pri vseh baterijah ključnega pomena redno vzdrževanje. Pred shranjevanjem je potrebno natančno preveriti priključne sponke baterij na prisotnost korozije, umazanije ali kakršnih koli poškodb. Ohranjanje čistih in nepoškodovanih sponk bo preprečilo neželen kratek stik in zagotovilo optimalno delovanje baterije. Poleg tega je priporočljivo shranjevati baterijo v suhem in zaščitenem prostoru, kjer je izolirana od direktnih vplivov vlage ali vode.

Nekaj pozornosti je pred zimo potrebno nameniti tudi kombiniranemu razsmerniku/usmerniku, ki je ključna komponenta električnega sistema na plovilu, saj omogoča tako polnjenje baterije, kot tudi pretvarjanje enosmerne (DC) napetosti, shranjene v baterijah, v izmenično (AC) napetost, ki jo uporabljajo mnoge naprave na krovu. Za razsmernik/usmernik veljajo naslednja priporočila:

  • Izključitev naprave: Preden plovilo pripravite za zimske mesece, se prepričajte, da je razsmernik popolnoma izključen. To bo preprečilo morebitne nepotrebne obremenitve in zmanjšalo tveganje za napake električnega sistema.
  • Fizična zaščita: Če je mogoče, kombiniran razsmernik/usmernik postavite na suho in hladno mesto, kjer ni izpostavljen vlagi, prahu ali ekstremnim temperaturam.
  • Ventilacija: Razsmerniki med delovanjem proizvajajo toploto. Čeprav med prezimovanjem ne deluje, je dobro zagotoviti, da je območje okoli njega prosto in dobro prezračevano, da se prepreči kopičenje kondenzirane vlage.

Vlaganje truda v pravilno prezimovanje vašega kombiniranega razsmernika/usmernika ne bo samo podaljšalo njegove življenjske dobe, temveč bo tudi zagotovilo, da bo naprava pripravljena za takojšnjo uporabo, ko bo čas za novo sezono plovbe.

 

Avtor: Jaka Vitko, Elektro Štumpfl d.o.o.