Naši praktikanti izboljšujejo svet

Naši praktikanti izboljšujejo svet

Projektna naloga našega praktikanta izboljšala proizvodnjo električne energije male hidroelektrarne na severnem Primorskem. 

 

Praktikant Aleks Žvikart se je v svoji raziskovalni nalogi lotil problema na mali hidroelektrarni Bela, ki se nahaja na slovensko-italijanski meji.

Mala hidroelektrarna Bela ima vodno zajetje od strojnice oddaljeno 2 km. Ob gradnji elektrarne so poleg cevovoda položili tudi kabelsko povezavo med strojnico in vodnim zajetjem. Kabelska povezava je služila merjenju nivoja vode na zajetju, glede na nivo vode pa se je izvajala regulacija loput Peltonove turbine. Z leti obratovanja se je zaradi dolžine in pojava prenapetosti v kablu, ta povezava prekinila. Turbina je ostala brez avtomatske regulacije, posledično pa se je izkoristek proizvodnje električne energije bistveno poslabšal. Potrebno je torej bilo ponovno vzpostaviti povezavo (komunikacijo) med vodnim zajetjem in strojnico elektrarne. Na zajetju je namreč potrebno meriti nivo vode in ta podatek pošiljati do 2 kilometra oddaljene strojnice. Ker vodno zajetje nima dovoda električne energije (nenaseljeno področje), je bilo potrebno dimenzionirati otočni sistem izvora električne energije (OFF GRID napajanje). 

Aleks je za izvedbo projekta uporabil 4 monokristalne 120 celične (370W) panele ter v razdelilno omaro na vodnem zajetju vgradil naslednje komponente za delovanje otočnega sistema:

 

S pomočjo enega obnovljivega vira energije (sonca) je Aleks izboljšal izkoristek drugega (vode), hkratna uporaba obeh obnovljivih virov energije pa je omogočila povečanje proizvodnje električne energije na mali hidroelektrarni za 15-20%.

Projekt je požel navdušenje tudi pri proizvajalcu komponent Victron energy, kjer so Aleksovo rešitev objavili na njihovem blogu. Prispevek v angleškem jeziku si lahko preberete TUKAJ.

Komponente, ki jih je Aleks uporabil v svoji nalogi lahko naročite prek naše spletne trgovine. Vabljeni k raziskovanju in nakupovanju!