Nasveti za vzdrževanje baterij

Nasveti za vzdrževanje baterij

Nasveti za vzdrževanje in zamenjavo AGM in LiFePo4 baterij na plovilih

 

Po večih mesecih mirovanja se velikokrat pripeti, da prvi zagon vašega plovila ne steče tako kot bi moral. Razlogov za to je lahko veliko, vsem pa je skupno, da se jih lahko z rednim vzdrževanjem učinkovito prepreči ali omili. Tokrat bomo nekaj pozornosti namenili enemu izmed teh razlogov -  baterijam ter njihovemu pravilnemu vzdrževanju.

Baterije igrajo ključno vlogo pri delovanju vašega plovila, saj zagotavljajo napajanje za različne sisteme na krovu, vključno z vso elektroniko in razsvetljavo. Dve najpogosteje uporabljeni vrsti baterij za plovila sta Absorbed Glass Mat (AGM) baterije in baterije iz litijevega železovega fosfata (LiFePo4). Oba tipa baterij sta znana po svoji dolgi življenjski dobi, zanesljivosti in nezahtevnem vzdrževanju. Kljub enostavnemu vzdrževanju pa je še vedno potrebna ustrezna nega, da zagotovimo njihovo optimalno delovanje. V nadaljevanju bomo preučili nekaj nasvetov za vzdrževanje in zamenjavo tako AGM kot LiFePo4 baterij na katerem koli plovilu.

 Z naslednjimi aktivnostmi lahko učinkovito vzdržujete vaše baterije ter podaljšate njihovo življenjsko dobo: 

  • Prostor v katerem se nahaja baterija naj bo čist in suh. Umazanija in vlaga lahko povzročita poškodbe sponk baterije in vplivata na njeno delovanje. Baterijo redno brišite s krpo in jo hranite stran od virov vlage.
  • Redno preverjajte napetost baterije. Če napetost znatno pade, je to lahko znak težave z baterijo ali polnilnim sistemom.
  • Po vsaki uporabi popolnoma napolnite baterijo in uporabite kakovosten polnilnik baterij. Prepričajte se, da uporabljate polnilnik, ki je posebej zasnovan za vaš tip baterije, saj lahko uporaba nezdružljivega polnilnika poškoduje baterijo in skrajša njeno življenjsko dobo. Priporočljivo je, da uporabite polnilnik, ki ima nastavljivo stopnjo polnjenja, zaščito pred prenapolnjenostjo in samodejni izklop, da zagotovite, da se baterija polni varno in učinkovito. Prekomerno ali neredno polnjenje lahko poškoduje baterijo in skrajša njeno življenjsko dobo.
  • Spremljajte količino porabljene energije med delovanjem baterije, in poskušajte čim bolj zmanjšati njeno porabo. S tem bo baterija zdržala dlje in delovala optimalno. Uporabite lahko tudi baterijski monitor, ki vam bo pomagal spremljati delovanje baterije in zagotoviti učinkovito porabo.
  • Temperatura baterije močno vpliva na njeno delovanje in celotno življenjsko dobo. Baterijo je treba hraniti pri zmerni temperaturi, med 0 –25 °C, da zagotovimo optimalno delovanje. Previsoke ali prenizke temperature lahko poškodujejo baterijo in občutno skrajšajo njeno življenjsko dobo. Priporočamo, da hranite baterijo v prostoru z nadzorovano temperaturo in preprečite njeno izpostavljenost temperaturam izven omenjenega območja.

Spodaj je navedenih nekaj znakov, ki so nedvoumen pokazatelj, da je potrebno baterijo na vašem plovilu zamenjati.

  • Takoj, ko opazite kakršne koli poškodbe, razpoke, nabreklost ali druge fizične poškodbe baterije, je nujna zamenjava.
  • Pogosto pomanjkanje napetosti je pomemben znak. V primeru, da je napetost baterije stalno nizka, tudi kadar je baterija napolnjena, je to znak, da baterija ne deluje več pravilno in jo je treba zamenjati.
  • V kolikor uporabljate AGM baterijo je priporočljivo, da jo zamenjate, če je stara med 5 in 7 let. Življenjska doba akumulatorjev AGM se sicer lahko razlikuje, vendar večina ob ustreznem vzdrževanju pravilno deluje do 7 let.
  • Od LiFePo4 baterije pa je priporočljivo, da se poslovite, če vam je služila nekje med 7 in 10 let. Življenjska doba baterij LiFePo4 je daljša kot pri AGM baterijah a še vedno odvisna rednega vzdrževanja.

Tako AGM kot LiFePo4 baterije predstavljajo odlično rešitev za navtična plovila, saj zagotavljajo zanesljivo napajanje izven električnega omrežja in so nezahtevne za vzdrževanje. Kljub nezahtevnosti pa nikakor ne smemo zanemariti njihove ustrezne nege in vzdrževanja, saj le s tem zagotovimo zanesljivo delovanje. Z ustrezno nego se tudi zagotovi, da vaše baterije ne bodo postale eden izmed mnogih faktorjev, ki bi vam lahko otežil ali zamaknil pričetek nove plovne sezone.

Našo ponudbo ter cene AGM in LiFePO4 baterij si lahko ogledate TUKAJ

Avtor besedila: Jaka Vitko, Elektro Štumpfl d.o.o.