Sončna elektrarna za modularno hiško

Sončna elektrarna za modularno hiško

Pri sosedih smo na modularni hiški instalirali sončno elektrarno z baterijsko banko. 

 

V sodelovanju s slovenskim proizvajalcem modularnih hišk smo v sosednji državi izvedli elektro instalacije na leseni modularni hiški.  

Za trajnostno naravnano hiško smo zasnovali sistem sončne elektrarne z baterijsko banko. Otočna sončna elektrarna deluje z močjo 13,68 kW.  Elektrarno oziroma sistem za shranjevanje energije tvori 3x12 panelov, 3 razsmerniki z močjo 5000 VA in baterijska banka s kapaciteto 14 kWh. Sistem deluje tako, da čez dan shranjuje sončno energijo v baterijski banki ter omogoči kasnejšo uporabo shranjene električne energije, kadar sončna svetloba ni prisotna ali je omejena. 

Elektrarna lahko, za namene lastne porabe, deluje kot neodvisen (otočni) vir električne energije, kot rezervni sistem za napajanje z električno energijo ali kot kombinacija obeh sistemov.

V sistemu lastne porabe, ko je sončne energije več, kot je potrebno za delovanje električnih porabnikov, se odvečna sončna energija shrani v baterijski banki. Shranjena energija se nato uporabi za napajanje električnih porabnikov v gospodinjstvu, v času, ko sončne energije primanjkuje. Električni sistem je mogoče konfigurirati tudi tako, da ohranja baterijsko banko vedno popolnoma napolnjeno. Baterijsko napajanje električnih porabnikov se v tem primeru uporabi samo ob izpadu električnega omrežja oziroma deluje kot rezerva. Ob ponovnem zagonu javnega električnega omrežja se bo baterijska banka napolnila bodisi iz omrežja, bodisi iz sončnih panelov.

Brezhibno delovanje sončne elektrarne omogočajo naslednje komponente:

  • 3x razsmernik/polnilnik Victron Energy MultiPlus II z močjo 5000 VA in napetostjo 48V
  • 1x baterijska banka TAB E.Storage Family 14
  • 2x regulator polnjenja Victron Energy MPPT 150/100
  • 3x 12 solarnih panelov Trina Solar Honey z nazivno močjo 380W
  • 1x komunikacijska naprava Victron Energy Cerbo GX 50

Za omenjenimi Victron Energy izdelki lahko pobrskate v naši spletni trgovini TUKAJ.

Vas zanima več o naši elektrarni? Bi želeli, da vam pošljemo ponudbo? Pišite nam ali nas pokličite!

instalacije@elektrostumpfl.si ali 02 88 39 280.