Poli ali mono?

Poli ali mono?

Poznate razliko med monokristalnimi in polikristalnimi solarnimi paneli?

 

V kolikor razmišljate o postavitvi sončne elektrarne ali nakupu solarnih panelov je pred nakupom smiselno raziskati katera vrsta sončnih panelov bi za vaše potrebe bila najbolj primerna.

Naša ponudba zajema

  • monokristalne panele in
  • polikristalne panele

Tako monokristalni kot polikristalni sončni paneli se razlikujejo glede na sestavo materiala, ceno, način namestitve, videz in učinkovitost zbiranja energije iz sončnih žarkov.

V nadaljevanju vam bomo predstavili primerjavo obeh vrst panelov glede na zgoraj omenjene karakteristike.

Material in njegova sestava

Solarne celice so najpogosteje izdelane iz silicija, ki služi kot polprevodniški material in pretvornik svetlobe v elektriko. Solarni paneli (tako monokristalni kot polikristalni) so celice, povezane v stolpce in vrstice, ki tvorijo uokvirjen in s steklom prekrit pravokotnik. Razlika med poli- in monokristalnimi paneli pa se odraža v sestavi samega silicija v celicah. Monokristalne celice so sestavljene iz enega celega kristala silicija, medtem, ko so polikristalne celice sestavljene iz zdrobljenih delcev kristala silicija, ki jih stopijo in pred vstavljanjem v panel razrežejo.

Videz

Posledica različne sestave solarnih celic je tudi njihov izgled.

Zaradi interakcije svetlobe z enim posameznim kristalom silicija imajo monokristalne celice črno barvo. Zadnja stran monokristalnega panela je črna, bela ali srebrna, okvirji pa so najpogosteje črne ali srebrne barve. Polikristalne panele prepoznamo po modri barvi, ki jo tvori svetloba, ki se od pretopljenih silicijevih drobcev drugače odbija kot pa od celega kristala silicija v monokristalnih celicah. Hrbtna stran polikristalnega panela je srebrna ali bela, okvirji pa so srebrni.

Učinkovitost zbiranja sončnih žarkov

Polikristalni in monokristalni paneli se med seboj razlikujejo tudi glede na količino energije, ki jo lahko proizvedejo. Od teh imajo monokristalni paneli najvišjo učinkovitost in moč. Monokristalni sončni paneli lahko izkoristijo okoli 20%, polikristalni pa nekje med 15% in 17% energije vpadne svetlobe. Monokristalni paneli lahko ustvarijo več električne energije tudi zaradi večje nazivne moči – ta se giblje med 300 in 400 vati. Polikristalni paneli v naši ponudbi, pa dosegajo do maksimalno 300 vatov nazivne moči. Tako monokristalni kot polikristalni paneli so na voljo s 96, 72 ali 60 silicijskimi celicami, ne glede na njihovo učinkovitost in moč.

Cena

Monokristalni paneli so od vseh vrst panelov najdražji. Visoko ceno v veliki meri odraža proizvodni proces, kjer je vsaka sončna celica narejena iz enega celega kristala silicija. Za vsako celico tako potrebujemo po en kristal silicija, kar pa se posledično odraža v višji ceni panelov. Polikristalni paneli so cenejši, saj je pri njihovi proizvodnji izkoristek kristalov silicija veliko boljši (masa iz stopljenih drobcev) kar predstavlja manj stroškov za proizvajalca in posledično kupca.

Način namestitve

Velik vpliv na izbor tipa sončnih panelov predstavlja tudi način namestitve in površina, ki jo imate za namestitev na voljo. V primeru, da imate za sončne panele na voljo veliko površine, si lahko učinkovito energetsko oskrbo zagotovite z montažo cenejših, polikristalnih panelov (večja površina kljub manjši učinkovitosti omogoča zadovoljivo preskrbo z elekrično energijo). Za montažo na manjših oziroma omejenih površinah pa vsekakor priporočamo monokristalne panele, ki bodo zadovoljivo preskrbo, zaradi večje učinkovitosti, zagotovili tudi na zelo omejenih površinah.

Zanimivosti

  • pri proizvodnji polikristalnih panelov nastane manj odpadnega materiala
  • monokristalni paneli so bolj učinkoviti v toplejših območjih, medtem, ko so polikristalni paneli primerni za območja hladnejšega ozračja in z manj sonca.
  • Polikristalni paneli so bolj odporni na prah, sneg in umazanijo vendar imajo krajšo življenjsko dobo v primerjavi z monokristalnimi
  • Manjši paneli (5-25 W) so primerni za polnjenje mobilnih telefonov, kamer in računalnikov
  • Paneli z nazivno močjo med 40 in 130 W so primerni za napajanje večjih porabnikov kot so hladilniki ali mikrovalovne peči
  • Priporočljivo je, da ob montaži solarne panele obrnemo proti jugu in jih namestimo pod kotom 32°

 

Izračun stroškov 

Cene posameznih solarnih panelov lahko preverite v naši spletni trgovini

Nudimo vam tudi možnost natančnega izračuna stroškov in števila komponent za vzpostavitev učinkovite solarne samooskrbe glede na vaše želje/potrebe. Za izračun sledite povezavi: Vzpostavitev samooskrbe s solarno energijo (elektro-stumpfl.si)

Viri