Prenova elektro instalacij na starejših plovilih

Prenova elektro instalacij na starejših plovilih

Elektro instalacije na starejših plovilih lahko predstavljajo resno tveganje za varnost in delovanje plovila.

 

Elektro instalacije na starejših plovilih so pogosto zastarele in lahko predstavljajo resno tveganje za varnost in delovanje plovila. Da bi zagotovili zanesljivo delovanje in povečali varnost na krovu, je prenova elektro instalacij zelo pomembna. V nadaljevanju bomo preleteli najbolj pomembne vidike prenove elektro instalacij na starejših plovilih.

Pred prenovo električnih instalacij je potrebno temeljito pregledati obstoječi sistem. To vključuje pregled vseh vodnikov, priključkov, odklopnikov in drugih komponent. Med samim pregledom lahko ugotovite, da so nekateri vodniki poškodovani, da priključki rjavijo ali korodirajo ali pa, da je potrebna zamenjava vgrajenih komponent. Pregled naj opravi tudi strokovnjak, ki bo ugotovil morebitne nadaljne težave in pomanjkljivosti. Kontrola instalacij je pomembna predvsem za določanje obsega prenove električnega sistema in lahko prepreči neprijetna presenečenja med samim postopkom prenove.

Po pregledu obstoječih sistemov je potrebno načrtovati novo elektro instalacijo, ki mora biti prilagojena specifikacijam plovila. Načrtovanje vključuje določanje potrebne kapacitete in vrste odklopnikov, določitev optimalne lokacije za nov kabelski sistem ter izbiro primernih vodnikov, priključkov, itd. Poleg tega je pri načrtovanju novega sistema pomembno upoštevati varnostne vidike, saj se elektro instalacije na plovilih soočajo z različnimi izzivi, kot so vibracije, vlaga in slana voda. Zagotoviti je potrebno ustrezno zaščito pred vplivi narave in pravilno razporediti vse komponente ter vodnike. Za učinkovito, pravilno in varno načrtovanje novega sistema elektro instalacij je priporočljivo poiskati pomoč strokovnjakov, ki lahko pomagajo pri izbiri prave opreme, pri načrtovanju in namestitvi sistema ter zagotavljanju skladnosti sistema z veljavnimi predpisi.

Po načrtovanju sledi namestitev novega sistema električnih instalacij. V primeru, da se odločite za samostojno namestitev, morate biti pozorni na varnostne vidike, saj lahko nepravilna namestitev povzroči poškodbe ali celo požar. Če niste prepričani, da imate dovolj znanja in izkušenj, se obrnite na strokovnjaka za elektro instalacije, ki bo poskrbel za pravilno izvedbo in namestitev.

Poleg prenove elektro instalacij na starejših plovilih je pomembno tudi redno vzdrževanje novega sistema. Vzdrževanje vključuje redno pregledovanje kablov, priključkov, odklopnikov in drugih komponent, saj se le tako lahko odkrijejo morebitne poškodbe ali znaki korozije. Priporočljivo je tudi, da se redno preverja stanje polnilcev, razsmernikov ter baterij, saj so tudi to sestavni deli elektroinštalacij na plovilih. Poleg rednega vzdrževanja je priporočljiva uporaba visokokakovostnih pokositrenih vodnikov. S tem se zmanjša tveganje za korozijo, oksidacijo in druge oblike poškodb ter podaljša življenjska doba elektro instalacij. Priporočljivo je tudi uporabljati odklopnike z visoko zmogljivostjo, ki lahko ob morebitnih okvarah prekinejo tok in tako preprečijo poškodbe električnega sistema ali požar.

 

Avtor: Jaka Vitko, Elektro Štumpfl d.o.o.