Vzdrževanje ladijskega generatorja

Vzdrževanje ladijskega generatorja

Je vaš ladijski generator pripravljen na poletje?

 

Večina lastnikov jaht, jadrnic in čolnov se za svoje energetske potrebe močno zanaša na navtični oziroma ladijski generator. Ladijskim generatorjem nikakor ni lahko, saj obratujejo v tesnih, težko dostopnih delih strojnice in so zato prepogosto spregledani, vse dokler ne gre kaj narobe. Če je minilo že nekaj časa, odkar je bil vaš generator pregledan in servisiran, je sedaj odličen čas, da mu posvetite nekaj več pozornosti in se v novo sezono vrnete brez skrbi, da bi vam odpovedalo napajanje klimatske naprave ali drugih sistemov na krovu, brez katerih se zdi, da ne morete živeti.

Spodaj je naštetih nekaj nasvetov s katerimi boste zagotovili, da bo vaš generator vedno dobro vzdrževan in pripravljen za nove avanture:

  • Vsakodnevno preverjajte nivo olja in hladilne tekočine, ustrezno preglejte stanje jermena vodne črpalke in alternatorja ter preverite morebitna puščanja pod generatorsko enoto. Na ta način lahko hitro odkrijete kakšno pomanjkljivost in se posledično izognete visokim stroškom ob morebitnem popravilu generatorja.
  • Redno zračite in natančno očistite prostor v katerem se nahaja generator ter natančno očistite tudi zunanje površine generatorja.
  • Preverite in privijte vse cevne objemke in priključke, še posebej izpušne priključke.
  • Preglejte vse električne povezave ter jih po potrebi zategnite in očistite.
  • Preverite vso pritrdilno opremo in druge mehanske povezave z maticami in vijaki, da se prepričate, da so varni in primerno priviti. V primeru, da so povezave ohlapne jih ustrezno zategnite.
  • Pri menjavi olja, oljnih filtrov, filtra za gorivo in zračnih filtrov, se obrnite na proizvajalca oz. serviserja ali priročnik generatorja. V primeru, da vaš generator ne obratuje veliko se lahko držite splošnega priporočila in menjate olje in filter dvakrat letno (spomladi in jeseni). V primeru redkega obratovanja vašega generatorja je tudi dovolj, če enkrat letno zamenjajte filter za gorivo ter zračni filter.
  • V primeru, da generator uporabljate redno, pa je pomembno upoštevati naslednji postopek. Ob vklopu generatorja se prepričajte, da je stikalo za vklop bremen izklopljeno in pustite generator nekaj časa teči v prostem teku ter šele nato priključite električne porabnike. Ob izklopu generatorja prav tako izklopite stikalo za vklop porabnikov ter pustite generator teči nekaj časa, da se ohladi in ga nato izklopite. Ta način zagona in izklopa generatorja lahko prepreči drage okvare in podaljša življenjsko dobo avtomatskega regulatorja napetosti ali generatorskih diod.
  • Izredno pomembno je, da imate vedno s seboj vsaj dva rezervna filtra za gorivo, rezervni jermen, rezervni oljni filter, rezervno olje in rezervno hladilno tekočino.

 

V kolikor ste se odločili za uporabo generatorja na vašem plovilu je natančno in redno vzdrževanje ključnega pomena. Redni, vsakodnevni pregledi olja, hladilne tekočine, vodne črpalke, jermenov in generatorske enote lahko preprečijo večino večjih napak in nepravilno delovanje srca vašega električnega sistema. Priporočamo, da opažene težave naslovite čimprej, saj se postopki popravila lahko zavlečejo in vam tako onemogočijo izplutje ob prvih spomladanskih žarkih. Z rednim vzdrževanjem se boste tudi izognili visokim stroškom ob morebitni popolni odpovedi generatorja ter nadležnim lastnoročnim popravilom sredi čudovitih zalivov in daleč stran od pooblaščenega serviserja.

 

Avtor besedila: Jaka Vitko, Elektro Štumpfl d.o.o.